Bizalom építés táplálékokkal??? :)

Talán hihetetlennek tűnik, de egyes kutatók szerint a bizalom élelmiszerek által növelhető.

Hm-hm. Talán jobb ezentúl odafigyelni, hogy mivel etetnek bennünket és mi mivel etetünk másokat ?

Lássuk, mivel lehet növelhető mások bizalma:

Az olyan élelmiszerek, mint a rántotta vagy a csokoládé desszert, hálás szolgálatot tehet a partner bizalmának növelésében- minden kapcsolat kulcsfontosságú összetevője. Ezen élelmek “titka” – egy friss tanulmány szerint- a magas triptofán tartalmuknak köszönhető, egy olyan vegyület, mely növeli a bizalom érzését.

bizalom

„A bizalom törékeny jószág, és csak a bolond bízik meg bárkiben vakon. És csak egy még nagyobb bolond próbálja meg összeragasztani, amikor az szilánkokra tört.”(Karen Rose)

 Lássuk, mivel lehet növelni mások bizalmát:

A tojáson és a csokoládén kívül, triptofánban gazdag még a vörös hús, sajt, spenót, magvak és olajtartalmú gyümölcsök (pl. dió), banán, tonhal, pulyka és a tenger gyümölcsei.  A fenti következtetéseket egy holland kutatócsoport által végzett tanulmányból vontál le, a leideni egyetem önkéntes csoportjainak részvételével. A csoportban kettesével játszottak, egy olyan játékban mely a bizalomra épült.

A kísérleti játék a következő volt:
Minden pár első tagja egy pénzösszeget kapott és azt a lehetőséget, hogy a társával megossza ezt. Az adott összeget ez után megháromszorozták és a páros másik személyének megadták azt a lehetőséget, hogy a visszaadjon egy bizonyos összeget a partnerének.
A játék a bizalom egyik mértékének tekinthető, mellyel egymás iránt bírnak a párok, mivel az első játékos egy választási előnnyel rendelkezik az eredeti felálláshoz képest, de csak akkor, ha elegendő bizalma van a partnerében, hogy nagy összeget adjon át a partnerének.
A játékban résztvevőknek narancslevet adtak inni, és az esetek felében triptofánnal gazdagították azt.
Azok a játékosok, akik a triptofános narancslevet fogyasztották, 40%-al több pénzt adtak át a partnerüknek, mint a másik csapat résztvevői- mondják a tanulmány készítői, a Psychological Science cikkben publikált írásban.

A személyek közötti bizalom nélkülözhetetlen eleme a társadalmi és az együttműködési viselkedésnek- állítják a kutatók.

“Az eredmények alátámasztják azt a materialista gondolatot, hogy az vagy amit eszel- mely lényegében azt is jelenti, hogy egy személy által elfogyasztott élelmiszerek befolyásolják a lelkiállapotát. Így az étel, amit fogyasztunk, kognitív stimulánsként hathat, mely ily módon befolyásolja azt, hogy mit gondolunk, és mit érzékelünk a fizikai és társadalmi világban.”
“Különösen, a triptofánban gazdag élelmek fogyasztásával növelhető az interperszonális bizalom- ingyen, hatékonyan és egészségesen.”
A triptofán (egy aminosav) bizonyos proteinek emésztéséből származnak és elő anyaga az agy szerotonin nevű neurotranszmitterének, mely felelős a jó hangulatért, a jó lelki állapotért. A triptofán ugyanakkor egy természetes nyugtató.

forrás: Mail Online

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!