Együttműködés és hazugság

Az együttműködés miatt hazudnak az emberek?

Első pillantásra, arra a kérdésre, hogy “miért hazudnak az emberek” úgy tűnik magától értetődő: az igazság bonyolult, kényelmetlen és időigényes lehet annak elmagyarázása. Ezért “apró hazugságokat” használunk, mint például: “már úton vagyok” pedig még csak most mosom a fogam.

Meglepő módon, a legújabb kutatások úgy tűnik, hogy alátámasztják ezt a hipotézist. Egy legújabb tanulmány szerint, melyet a Proceedings of the Royal Society B, a hazugság jelenségét evolúciós szempontból vizsgálja. A kutatások azt mutatják, hogy a hazugságok mindig segítették az embereket abban, hogy jobban megértsék egymást, hogy együttműködés alakuljon ki közöttük, már az emberi létezés korai szakaszában is.

“A taktikus megtévesztés vagy az igazság torzítása a körülvevő világról szemben egy másik személlyel, lehetővé teszi a csalók számára a feltételes együttműködésre való készséget”- állítják a tanulmány szerzői.

Az együttműködésre való készségünk, az együttműködés iránti vágyunk, az egyik legmeghatározóbb és egyben a legvonzóbb emberi tulajdonságunk. Ez még talán azt is megmagyarázhatja, hogy miért van olyan kevés balkezes ember. Azáltal, hogy az emberek együtt dolgoztak, a közös munkának köszönhetően sikerült óriási dolgokat elérni, legyen szó akár a felhőkarcolók megépítéséről vagy az emberi agy feltérképezéséről.

együttműködés

Néha szükség van a hazugságra, ahhoz, hogy az együttműködés kialakuljon.

Így, úgy tűnhet, hogy az együttműködés természetes eleme az életünknek, viszont a hosszú távú együttműködés szükséges feltétele, hogy az egyének lemondjanak rövidtávon a saját érdekeikről, mely sajnos számos esetben nem könnyű.

A legtöbb társadalomban- beleértve a hangyákat, méheket, delfineket és majmokat- az együttműködés meg van jutalmazva. Másrészt, azokat az egyéneket, akik a saját érdekeiket részesítik előnyben, a csoport megbünteti. A természetnek sok mechanizmusa van, mellyel biztosítja az együttműködést.

Az emberek körében a kis hazugságok nagy előnyökkel járnak. Az emberek a hazugságokat hízelgésre használják, hogy mások bizalmát elnyerjék, hogy vonzóbbakká váljanak, akár a munkahelyükön, akár a partnereik szemében.

“Végső soron- írják a kutatók- ” az emberi viselkedés eme eleme, a hazugság, lényegében a leghasznosabb tulajdonságaink egyike lehet, mely bennünket jellemez- feltéve, ha az emberek a kölcsönös együttműködés kialakítására használják.”

 forrás: The Week

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!