Kefir- jobb, mint a joghurt?

Kefir- a ” mágikus tej”

Bár a reggeli étkezés része lehet a joghurt, mégis jó ötlet helyette kefirre váltani. Hogy miért? A kefir annyira egészséges, hogy akár “mágikus tej”-nek is nevezhetnénk. A kefir kecske-, tehén- és juhtej keverékéből készül, melyeket kefir szemcsékkel kevernek össze, melyeket erjedni hagynak. A kefir tele van probiotikumokkal és tápanyagokkal: vitaminok és ásványi anyagok. Könnyen fogyasztható azok számára, akik laktóz érzékenységgel küzdenek.

Mik a kefir szemcsék?

A kefir szemcsék élesztő és specifikus baktériumok kombinációja különböző fehérjékkel, lipidekkel és cukrokkal keverve, ilyen formában mintha egy egészséges baktérium “klánt” alkotnának az erjesztett tejben és ettől lesz a kefirnek egy sűrűbb struktúrája. A kefir egy nagyon régi ital- úgy vélik, hogy több mint 5000 éves- és a Kaukázusokból jutott el hozzánk.
kefir A kefir képes megtisztítani az emésztőrendszert, kiküszöbölve a káros baktériumokat, javítva az immunrendszert, kontrollálva akár a cukorbetegséget és a laktóz érzékenységet. Nagyon hasznos lehet azok számára, akik fogyni szeretnének, javíthatja a bőr és haj állapotát, és védelmet nyújthat különböző gombás és vírusos fertőzések ellen. Sokkal könnyebbé teszi az emésztést, mivel egészséges probiotikumokban gazdag, melyek megszabadítják a beleket a káros baktériumoktól és segít a táplálékaink feldolgozásában és azok felszívódásában. Ezen kívül élelmi rostokat is tartalmaz.
A cukorbetegek és a laktóz érzékenyek rendszeresen fogyaszthatják a kefirt. A kefir tartalmaz cukrot, és olyan baktériumokat melyek “megeszik” a laktózt. A felesleges cukor így eltávolításra kerül, még mielőtt vércukorszint problémákat okozna. Azok, akik rendszeresen fogyasztják a kefirt, tartsák szem előtt, hogy ez az ital valóban tisztítja a testet, így gyakrabban kell a WC-re járniuk.

Általános egészségügyi haszna

Mivel gazdag C-vitaminban és jó ásványi anyagokban, ezért kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére. Tartalmaz fehérjéket, melyek növelik az anyagcserét, javíthatják a sebek gyógyulását és a gyorsabb felépülést. Szintén hasznos lehet azok számára, akiknek vagy érelmeszesedési vagy szívroham problémáik vannak.
A kefir egy kis répa lével vagy különböző friss gyümölcsökkel mixelve egy igazán egészséges itallá válik. (természetesen a cukrosok vegyék figyelembe a hozzáadott finomságokat).

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!