Napszakok és hangulat

Milyen napszakban legjobb az emberi hangulat?

Azok számára, akik nehezen ébrednek fel reggel, lehet, hogy nehéz elhinniük, hogy a reggeli körüli időszak a legkellemesebb napszak. Ugyanis a kutatók azt találták, hogy általában az emberek jókedvűek reggeli ébredéskor és ez óráról órára romlik.

Michael Macy, a Cornell Egyetem kutatója egy új módszert alkalmazott a tanulmányához: egy szuperszámítógépekből álló hálózat segítségével 509 millió Twitter üzenetet elemzett, 84 ország 2,4 millió felhasználójából, összegyűjtve a pozitív hangulattal kapcsolatos szavakat és azokat is melyek negatív állapotokat tükröznek.

Kiszámítva a pozitív hangulattal kapcsolatos szavak arányát összekötve az időpontokkal melyekben az üzenetek küldve voltak, a kutató még azt is megállapította, hogy az emberek hétvége fele hajlamosak boldogabbak lenni, arra utalva, hogy a munka és közlekedés által kiváltott stressz olyan tényezők, melyek befolyásolják a hangulatot.
Ez azonban sokkal összetettebb, mint a munkával kapcsolatos hangulatváltozás. A kutatók úgy vélik, hogy az alvás és a test természetes ritmusa is nagy szerepet játszik.
Azt találták, hogy az emberek a reggeli körüli órákban a legboldogabbak, mely után romlik a hangulat.

vidám hangulat csésze

És ez nem csupán a munka miatt, hiszen hétvégeken ugyanez történik, annyi különbséggel, hogy körülbelül másfél órával halasztódik ez a hangulatváltozás. “Más szavakkal, hétvégén az emberek szintén az ébredés után a legboldogabbak, annyi különbséggel, hogy később kelnek.”
A kutató szerint ez a reggeli jó hangulat a szervezet pihentető alvásának köszönhető, az extra hétvégi jó hangulat abból ered, hogy akkor kelünk fel, amikor akarunk, ahelyett, hogy az ébresztőóra szakítaná meg a pihenésünk.”

Az alvásigény lehet a magyarázata annak, hogy az nap teltével miért használunk negatív szavakat sűrűbben. Michael Macy és munkatársa Scott Golder úgy találta, hogy ez a modell érvényes a világ legtöbb részén, olyan országokban is, ahol más a vallás vagy a kultúra, annak ellenére, hogy különböző munkarendben dolgoznak. Például, az Egyesült Arab Emirátusban, ahol péntek és szombat a szünnap, az emberek ezekben a napokban boldogabbak voltak. De mit tehetünk, hogy minimálisra csökkenjen a jó hangulat felmorzsolódása a munkanapokon?
Cary Copper professzor azt tanácsolja az embereknek, hogy kerüljék az agresszív és pesszimista emberek társaságát, és ahelyett, hogy a feladataikat gyorsan és rosszul végezzék el, jobb, ha több időt kérnek annak elvégzésére.

Azt is ajánlja, hogy próbálják meg megőrizni a pozitív hangulatukat, gondolva a saját egészségükre, és az életükben fontos személyekre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!