A rosszkedv, és ami mögötte van

A rosszkedv, rossz hangulat majdnem folyamatosan megjelenik az életünkben.

De mi is történik valójában? Nézzük, mi van a rosszkedv,rossz hangulat mögött?
A rosszkedv különböző események következtében jelenhet meg. Lehet, azért, mert később ebédelt, vagy napközben “rossz” emberekkel találkozott, vagy akár azért, mert a reggeli közlekedési ismét bonyolultnak bizonyult.
A rosszkedv, rossz hangulat kialakulás függ a személytől és az életében jelenlevő stressztől.
De mi történik eközben a testben, az agyban?rosszkedv

A fizikai és mentális reakció rosszkedvkor:

Egyes pszichológusok úgy vélik, hogy a rosszkedv, rossz hangulat a személy kimerültségére vezethető. Az ötlet, Roy Baumeister kutatótól, arra utal, hogy amikor az emberek arra használják fel az akaraterejüket, hogy elkerüljék a kísértést, a kognitív erőforrásokat használják fel. Valójában, ha visszatart valamit, például élelmiszereket, mert diétázik, vagy kiabál, mert például nem megfelelő szolgáltatást kapott, átfolyik az agyba és ingerültté válik. Lényegében fejben, minél inkább igyekszünk elkerülni valamit, annál inkább ingerültebbé válunk.

Ezt úgy lehet értelmezni, mint egyfajta stressz küszöböt. Amikor ezt a küszöböt átlépi, akkor rossz hangulatba kerül, mely haragban, ingerlékenységben vagy cinizmusban mutatkozhat meg, és a rosszkedv elhatalmasodik. Mindezek hatására a vérnyomás ingadozni kezd és növeli a kortizon stressz hormon szintjét. Ez okozza azt, hogy egyre idegesebb lesz. Egyes esetekben ez az akut stressz tükröződése is lehet: megemeli a vérnyomást, nehezíti az emésztést, és emeli a pulzusszámot. Ha más egyebet nem tesz, akkor úgy érzi, hogy lecsapolták, és nyűgössé válik a nap végére.

Mára már az is nyilvánvaló tény, hogy a rossz hangulat megváltoztatja azt is, ahogyan a körülöttünk lévő világot látjuk. Egy 2009-ben a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerint, a kutatók azt találták, hogy a rossz hangulat szűkíti a látóteret és egyfajta csőlátást ad. Ezzel ellentétben, jó hangulatban szélesebbre nyílik a látókör, mintha kitárulkozna a világ.

Ezért fontos a rosszkedv elűzése, mérséklése, lépjen hamar túl rajta, mert a világ sokkal szebb és színesebb annál, mintsem hogy megfossza magát annak felfedezésétől, megismerésétől, azon dolgoktól melyek örömmel tölthetik el és a rossz hangulat miatt nem veszi észre őket, nem veszi észre, pedig ott vannak Ön körül. ;-)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!