Vidámító táplálékok

Ahogy a Harvard Egyetem gyermekgyógyász professzora, kutatója, David Ludwig mondja: “Amikor rosszabb hangulatban vagyunk, néha igyekszünk olyan élelmiszereket fogyasztani, melyekről úgy véljük, hogy megnyugtatnak bennünket, számos esetben pont az ellenkezőjét váltják ki belőlünk: túlfeszültséghez vezetnek, összeomolhat a hormon és vércukorszint, ezáltal növelve a fogékonyságunkat az újabb feszültségekre.”
Sokunknak bőven kijut a stresszből, akár otthon, akár az otthonon kívül, mely fölött egy idő után nem tudunk uralkodni. Viszont segíthetünk magunknak abban, hogy jobban tudjuk kezelni ezeket a stresszes helyzeteket, azáltal, hogy a testünkre figyelünk. ” A testünk kémiája nagyon befolyásolja azt, hogy a stressz hogyan érint bennünket” – mondja a kutató.

vidám2 És valóban, vannak olyan elemei az élelmiszereinknek, melyekről úgy tűnik, hogy szoros kapcsolatban vannak a hangulatunkkal. Noha számos, különböző megközelítése van a stressz kezelésének, élesítsd a tested jókedvre derítő ételekkel, így indulva el az alapoktól.
Próbáld meg az alábbi élelmiszereket az étrendedbe iktatni, segíthet a jókedved megőrzésében, vagy a stresszes helyzetek nyugodtabb kezelésében:

Tökmag

Ez a szerény tökmag egy hatalmas kálium, foszfor, cink és különösen magnézium forrás, utóbbi nagyon hasznos lehet a fejfájás, szorongás, fáradtság, álmatlanság, idegesség kockázatának csökkentésében. A magnézium szuper tápanyaga az agynak.

Sötét, leveles zöldségek

A kelkáposzta, mángold és más sötét leveles zöldségek tele vannak magnéziummal, melynek hiánya a fentebb felsorolt tünetekhez vezethet, megteremtve a tökéletes környezetet a stressz növekedésének.

Tojás

A remek fehérje forráson kívül, a tojás még az alábbiakat tartalmazza: kalcium, vas, cink, szelén, foszfor és A,D, E és K- vitaminokat tartalmaz , mindezt egy szerény 80 kalóriás “csomagban”- így téve őt az egyik tápanyag gazdag élelmiszerré.
Drew Ramsey, a Columbiai Egyetem pszichiátere is dicséri ezt a tápanyagban gazdag élelmet és azt mondja, hogy az ő egyik kedvenc, szorongás csökkentő reggelije a rántotta.

Sárgarépa és zeller

A sárgarépa, zeller és a többi ropogós “testvéreik” inkább mechanikus szinten dolgoznak többet. Ezen élelmiszerek rágcsálása számos esetben segíthetnek a stressztől való megkönnyebbülésben, és különösen hasznos lehet azok számára, akiknek a fogcsikorgatás a rossz szokásuk. Bonuszként: segíthetnek a rossz lehelet elűzésében is!

Omega-3 zsírsavakban gazdag halak

Joe Hibbeln kutató szerint (aki már évtizedek óta tanulmányozza ezen zsírsavak egészségre gyakorolt hatását), megjegyzi, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek a neuronok megvédésében, melyeket a stressz okozhat. Ezen zsírsavakról úgy tűnik, hogy segíthetnek a depresszió elűzésében, valamint ösztönzőleg hathatnak a gyerekek pozitív szociális viselkedésére.

Lenmag

Egyesek úgy vélik, hogy a lenmag az egyik legerősebb az ételeink közül. Van némi bizonyíték arra, hogy csökkentheti a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy arra is van némi bizonyíték, hogy a lenmagolaj javíthatja a figyelmet és az önuralmat.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák egyik nagy előnye, hogy a feldolgozási folyamat során keveset veszítenek a tápanyagaikból. A teljes kiőrlésű gabonákban lévő szénhidrátok arra ösztönzik a testet, hogy több szerotonint állítsanak elő, vagyis a “boldogság hormont”. A komplex szénhidrátok (melyek nem annyira könnyen emészthetőek, mint az egyszerű szénhidrátok) által nyert szerotoninnak köszönhetően, stabilizálódhat a vércukorszint.

Piros paprika, papaya és kiwi

Mi a közös eme három élelmiszerben? Nekik van a legtöbb C-vitamin tartalmuk, adagonként, több mint például a narancsban. Több vizsgálat szerint a C-vitamin segít a stressz hormonok megfékezésében. Az egyik pszichológiai lap jelentése szerint ” Az emberek, akik magas C-vitamin szintje van, nem mutatják a stressz várt szellemi és fizikai tüneteket akut kihívásokra. Mi több, ezen stresszes helyzetekből hamarabb talpra állnak, mint azok, akiknek alacsony a vérben lévő C-vitamin szintjük.

Tea

A fekete tea fogyasztása segíthet gyorsabban felépülni a stresszes helyzetekből- jelentik egy vizsgálat eredményeként, melyben négy csésze teát fogyasztottak hat héten át. A vizsgálat végére a teát fogyasztók úgy nyilatkoztak, hogy nyugodtabbnak érzik magukat, és alacsonyabb volt a kortizol stresszhormon szintjük stresszes helyzetek után, ellentétben azokkal, akik nem fogyasztottak teát.
Eközben, a kamillateát is például évek óta használják az idegesség, a stressz feloldásában.

Étcsokoládé

A csokoládé kakaójának flavonoljai segíthetnek a hangulat fokozásában, a tiszta gondolkodás fenntartásában. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé a stressz csökkentésében, és még talán okosabbá is tehet. Vajon csak véletlen egybeesés, hogy minél magasabb egy ország csokoládé fogyasztása, több Nobel – díjast teremt? :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!