Ízek és neuronok

Az ízek felismerésével kapcsolatban, eddig az az állítás tűnt helyesnek, hogy az ízeket csupán a nyelvünkkel érzéskeljük.

Amerikai kutatók szerint ez nem egészen van így:

az agyunknak specializált idegsejtjei vannak az ízek mind az öt kategóriájára: sós, keserű, savanyú, édes és umami (a fehérje íze)- állítja amerikai kutatók tanulmánya, mely véget vethet azon vitáknak mely arról szólt, hogy az agy hogyan fogja fel egyes ízeket- számol be a bbc.com.
A columbiai egyetem kutatói által, a Nature folyóiratban közzétett tanulmányban, azt mutatják be, hogy a nyelv szenzorjainak az agyban megfelelő érzékelője van, és a tudósok remélik, hogy ezen eredmények által meg fogják tudni oldani az idősek problémáját, akik elveszítik az ízlelésüket.
ízek Az az állítás, hogy az édes ízek csupán a nyelv hegyén érzékelhetőek, hamis. Mindegyik, körülbelül 8000 ízlelőbimbó, mely a nyelv felületén található, képes arra, hogy mind az öt ízt érzékelje. Viszont minden ízlelőbimbó specializálódott sejtekkel rendelkezik, mind az öt ízre.
Abban a pillanatban, amikor ezek a sejtek egy ízt érzékelnek, ezt rögtön elküldik az agynak egy “üzenetben”. Egész mostanáig, hogy az agy ezt az üzenetet milyen formában dolgozza fel, vita tárgyát képezte.
A columbiai Egyetem kutatói, egyes egereket úgy módosítottak, hogy az ízekért felelős sejtek fluoreszkálókká váljanak, amikor aktiválva vannak. Ezek után, különböző elemzési eszközökkel követték az agy azon részeit, melyek az ízlelésért felelősek. Ezek után az egereket különböző vegyi anyagokkal etették, melyekkel beindították a nyelv érzékelőit mind az öt ízre, és közben nyomon követték az agy válaszait.
A kutatók közvetlen kapcsolatot és specializálódást találtak a nyelv és az agy között.
” A sejtek nagyon jól vannak hangolva minden ízre, így egy nagyon szép megfelelés van a nyelv sejtjei és az agyban megjelenő jel között.”- jelentette ki Charles Zuker professzor a BBC News-nek.
A felfedezés tagadja azt a feltevést, hogy az agyi idegsejtek több ízre reagál.
” Az idősebb személyek esetében, akik már nem élvezik az ételek ízeit, szinte elképzelhetetlen, hogy milyen rossz helyzetben vannak. Azt hisszük, hogy köze van a nyelv ízlelőbimbóihoz”- mondta Zuker.
A nyelvben található őssejtek új, az ízekre érzékeny sejteket állítanak elő kéthetente, de ez a folyamat egyre nehezebbé válik, annak következtében, hogy a szervezet öregszik.
” Az eredmények egy új megközelítést, lehetőséget kínálnak, mert jobban megértjük ezen műveletet, és így módot, módszereket találunk arra, hogy ezt a funkciót javíthassuk”- tette még hozzá Zuker.
Az egyik módszer az ízlelő sejtek kapacitásának növelése lehet, hogy az erősebb jeleket küldjön az agyba.

forrás: Mediafax

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!