Eper- hitted volna mennyire jó?

Eper- ez a finom, frissítő, élénkpiros gyümölcs, mely a szebbé teszi a tavaszunkat.

Ez az egyik legkedveltebb gyümölcs, nem csupán a gyönyörű megjelenése miatt, hanem a nagyon finom íze miatt, és mert gazdag gyógyító tulajdonságai is vannak.
Az eper művelése még a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza, a rómaiak nagyon tisztelték. A középkorban kezdték el gyógyírként használni. A termesztése intenzívebbé vált a XVIII. században, amikor Chiléből és Peruból kerültek át a magok Európába. Az erdei szamóca kisebb, de jó gyógyító hatással bír.

Íme, az eper egészségügyi hatásai:

Az eper összetétele:
Az eper, 7% szénhidrátot, csupán 0.8% fehérjét, és nagyon kevés zsírt 0,6%, sok rostot és vizet tartalmaz. Jelentős fenol és más antioxidáns tartalma van. B1, B2 vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz. Kalória tartalma nagyon alacsony. 100 gramm eper kb. 35-40 kalóriát tesz ki csupán, így bármelyik diétában alkalmazható.
Nagy mennyiségű C vitamint tartalmaz, és úgy tartják, hogy a tisztítja a vérereket a zsírlerakódásoktól. Megakadályozzák a “rossz koleszterin” oxidációját vagy az LDL koleszterin, hogy káros hatásai legyenek az erekben. Ugyanakkor, az eper a “jó koleszterin”- HDL szint növekedéséhez járul hozzá. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szabad gyököket, melyek a “rossz koleszterint” mérgezővé és veszélyessé teszi.

eper

Segítséget nyújthat a rák ellen
Az eper rákellenes aktivitása magas, mely a gazdag vitamin és antioxidánsok tartalmának köszönhető. Hála neki az eper a sejtekben megakadályozza a változásokat, melyek a rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethetnek.
Az eper növeli a szervezet méregtelenítését is, megakadályozhatják a sejtek genetikai károsodását, melyek a rák kialakulásának előzményei lehetnek. Nem ismert, hogy mennyi eper elegendő annak bizonyítására, hogy bebizonyítsák valóban a rákellenes tulajdonságait, de mindenképp a nagyobb mennyiség jobb.

Javíthatja a spermák funkcióját
A friss eper növeli a férfiak termékenységét, legalábbis azoknál, akiknek nincs sterilitási problémájuk. Több hónapos fogyasztása során, képesek a “mag” folyadékának tisztítására és felgyorsíthatják a megtermékenyítési folyamatot.
Az eper növeli a spermák számát és mozgékonyságát.

Erősítheti a szívet
A magas kálium és alacsony nátrium tartalmának köszönhetően, az eper vízhajtó tulajdonságokkal is bír, mely által csökkenti a vérnyomást. Csökkentve a vérnyomást és megtisztítva a zsírlerakódásokat, javítja a vér áramlását a szívben, így az erősebb és egészségesebb lehet, javíthatja a szívműködést. Szintén csökkenti a koszorúér szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az eperben található magnéziumnak stressz csökkentő hatása van.

Szépség és egészség
Mint láthatjuk az epernek számos gyógyító hatása lehet. Enyhítik az ízületi gyulladásokat, erősítik a csontokat, az immunrendszert, és enyhe hashajtó hatásuk is van. Az eper a szépséghez is hozzájárul: felfrissíti az arcbőrt, feszesíti a bőrt, és csökkentheti a ráncok megjelenésének kialakulását.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!