Hazugság? Mire figyelj?

Az orr, a szempilla is tudja mikor hangzik el hazugság :)

Számos esetben, sokszor,  jó lenne tudni, hogy egy társas beszélgetés közben, mikor hangzik el hazugság, ki az, aki igazat mond, és ki az, aki hazudik. Érdemes figyelni a válaszra adott időt, az orrot és a szempillákat  8-O

Egy brit kutató kimutatta, hogy az embereknek több időre van szüksége, hogy kimondjon egy hazugságot, mint az igazságot. Körülbelül 30%-al több időt vesz igénybe egy hazugság elmondása, mint igazat mondani. A Southampton Egyetemen, Aiden Gregg pszichológus egy eszközt fejlesztett ki annak érdekében, hogy a hazugokat leleplezze. Elmélete nem a vérnyomás-, szívverés- vagy légzés-mérésen alapszik, mint a híres poligráf, hanem azon az elméleten, hogy egy őszinte embernek körülbelül 1,2 másodpercre van szüksége reagálni egy általános kérdésre, szemben az 1,8 másodperccel melyre egy kitalált, gyors válasz megadására van szükség. A szakértők szerint a legtöbb ember részéről három hazugság hangzik el, minden 10 percben, és ebbe még nem tartoznak bele a “romantikus” igazságok, az elhallgatások és a túlzások.

Úgy tűnik, hogy Pinokkió meséje tartalmaz egy szemernyi igazságot. A granadai Egyetem kutatói úgy találták, hogy az orr “tudja”, hogy mikor hangzik el hazugság, vagyis “Pinokkió hatás” lép fel. Az új kutatás azt mutatta, hogy amikor az emberek hazudnak, bár az orr nem hosszabbodik meg, viszont felmelegszik.  :lol: Ezt a hatást fedezték fel a tudósok- az orr hegye- a hazugság általi szorongás hatására- melegszik fel. Ez a hatás visszaszorítható erős szellemi erőfeszítés árán.

Behind the mask
A szakemberek még azt találták, hogy hazugság más változásokat is kivált- a test hőmérséklet szabályozásában. Ezért, a test néhány régiója a hangulat függvényében változik. Az orr és a szem belsejében a hőmérséklet növekszik és csökken.
Hazugság- hogyan kapd rajta?
Ha azt szeretnéd, hogy elkapj valakit, amikor hazudik, akkor nem kell mást tenned, mint, hogy alaposan vizsgáld a szemét, amikor beszél. A hazugok, a hazugság elmondása közben, különböző képpen pislognak a beszéd alatt és rögtön azután- állítja egy portsmouth-i Egyetem tanulmánya.  8-O 
„Az emberek, a hazugság elmondása közben, nagyon ritkán pislognak, viszont miután befejezték, a pislogás, a szempillák verése, a 8-szorosára nő, a normálisnál. ” Érdekes, ahogy a pislogás különbséget tud tenni a hazugságot vagy igazságot mondók között”- mondta Sharon Leal a tanulmány társszerzője.
Pszichológusok úgy vélik, hogy ez az új felfedezés hasznos lehet olyan munkaterületeken, akár szakmai környezetben, ahol a hazugság megállapítása szükséges a bűnös és az ártatlan között. Úgy tűnik, hogy a tettes túlzott hangsúlyt fektet a hazugság elmondására, ezért pislog kevesebbszer, miközben az ezt követő reakció (gyors pislogás), lényegében a feszültséget vezeti le, mely a hazugság elmondása során halmozódott fel benne.

forrás: Corriere della Sera, Medical Daily és Daily Mail

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!