Természetes aszpirin az ételeinkben? Igen!

Aszpirin van az ételeinkben?

Nahát! Persze. Bizonyos élelmiszerek, főként a gyümölcsöknek hasonló vagy akár ugyanaz a hatása van, mint az aszpirinnak.

Mi ennek az igazolása?  

Azok a személyek, akik allergiások az aszpirinra, bizonyos ételek elfogyasztásával hasonló hatást érnek el, mintha aszpirint vettek volna be.

Így az allergia specialisták figyelmeztetik az embereket, hogy akik érzékenyek az aszpirinra, kerüljék el azon élelmiszerek fogyasztását, melyek szalicilátokban gazdagok (ezek az aszpirin összetevői). Azaz, aki tudja magáról, hogy az aszpirinra allergiás jobb, ha elkerüli a lentebb feltüntetett gyümölcsöket, mert ugyanolyan hatást válthatnak ki nálunk, mintha aszpirint vettek volna be.

Másrészt a tudósokat érdekli az a lehetőség, hogy az élelmiszerekben található szalicilátok olyasvalami védelmet nyújt a szervezetnek, mint az aszpirin.
A kutatások azt mutatják, hogy a kis dózisban szedett aszpirin (fél tabletta, vagy kevesebb naponta) segít megelőzni a szívrohamot, az agyvérzést és még talán a vastagbélrákot is. Lehet, hogy a napi kis dózisú aszpirin tartalmú ételeink is segítenek megelőzni ezen egészségügyi problémákat.
A szakértők szerint lehet, hogy ez az egyik oka annak, hogy néhány növényi élelmiszer véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
A szalicilátoknak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van-megakadályozva a véralvadást, trombózist, gyulladást és csökkenti a fájdalmat. Ezek lassíthatják a tumorok növekedését is.

Természetes aszpirinban (szalicilátokban) gazdag ételek a: fekete áfonya, cseresznye, szárított ribizli, curry, savanyúságok, édesgyökér, szilva és málna. Kisebb mennyiségű szalicilátokat tartalmaz a: mandula, az alma, a narancs, paprika (édes és csípős) datolya, ananász és tea. Általánosságban a gyümölcsök jelentős mennyiségű szalicilátokat tartalmaznak, a zöldségek viszont nem.

Úgy tűnik, hogy az aszalás, szárítás nem változtatja meg a szalicilátok koncentrációját.aszpirin

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!