Stresszes női arc és a férfiak

Mit árul el egy stresszes női arc?

Egy új tanulmány szerinte azok a nők, akik stresszes körülmények között dolgoznak, nehezebben találnak partnert maguknak, mert a magas stressz hormon szint kevésbé tűnnek vonzónak.

A kutatók azt találták, hogy a férfiak úgy találják, hogy azok a nők, akiknek emelkedettebb a kortizol szintjük, kevésbé vonzó az arcvonásuk. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a jelenség annak köszönhető, hogy az emberi arc erős jeleket küld az egészségre és termékenységre vonatkozólag, miközben a stressz alatt lévő személyeknek általában egészségügyi problémáik vannak. Férfiakon végzett korábbi tanulmányokból kiderült, hogy vonzóbbak, ha alacsony a stressz hormon szintjük és erős az immunrendszerük.

női arc 21

Miért van kevesebb szerencséjük a szerelemben a stresszes nőknek?

Talán az alacsony kortizol szint egészséget jelez a női arcon. Ezt támasztja alá számos tanulmány, mely szerint a stressznek erős befolyása van az egészségre és az immunrendszere. Egy másik magyarázat az lenne, hogy a reprodukciós képességet a női arc vonzereje jelzi (melyet viszont a stressz hormonok közvetítenek)- mondta dr. Markus Rantala a finnországi Turku Egyetem biológusa, aki a tanulmányt is vezette.

A tanulmányban, a tudósok 52 litván nőt oltottak be, akik átlagos életkora 20 év volt, a hepatitis B vírus ellen. Később vérvétellel próbálták megállapítani az immunrendszer válaszát, a kortizol szint vonatkozásában. A második szakaszban 18 heteroszexuális férfit kértek fel arra, hogy a kísérletben résztvevő nőket, az arc vonzereje alapján sorolják be.

Annak ellenére, hogy nem találtak összefüggést a nők immunválasza és az arc vonzereje között, a szakemberek megfigyelhették, hogy azok a nők, akiknek alacsonyabb volt a kortizol szintjük, a vonzóbb kategóriába lettek sorolva, a férfiak által.

A kortizol egy olyan hormon, melyet a szervezet stressz hatására termel. Több féle hatása van a szervezetre, melyek között az is, hogy elnyomja az immunrendszert.

Továbbá a Turku Egyetem szakértői azt is megfigyelték, hogy a vonzóbbnak vélt nőknek egy “ideális kövérséggel” rendelkeznek- sem túl sok, sem túl kevés.

” A tanulmány azt sugallja, hogy a női arc vonzerejét nem jelzi az immunválaszt a hepatitis B ellen, hanem, hogy ez összefüggésben van két másik tényezővel, mely az egészségre és termékenységre vonatkozik: a stressz hormon és a zsír százalék”- tette hozzá Rantala.

Összességében, ha más vizsgálatok is megerősítik, hogy a magas stressz szint miatt az emberek kevésbé vonzóvá válnak, akkor úgy tűnik, hogy ez a hír főként a férfiakat fogja érinteni, ugyanis egy három éve megjelent kutatás azt hangsúlyozza, hogy a férfiak kortizol szintje növekszik, amikor szép nők társaságában vannak.

 forrás: Telegraph

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!