Az az unalmas fehér csiperkegomba…

Általában amikor tápláló élelmiszerekről beszélünk, akkor elsősorban a zöldségek és gyümölcsök jutnak eszünkbe, az élénk színek és legfőképp a vitamintartalom. De mi a helyzet a viszonylag unalmasnak tűnő, fehér gombával?
A fehér csiperkegomba alacsony kalóriatartalma (21 kalória egy csészényi adagban), egész biztosan nem fogja senki derékbőségét növelni, és az előnyeinek köszönhetően érdemes az étrendbe iktatni.


Mit tartalmaz a fehér csipekegomba?

Foszfor és Réz

A fehér csiperkegomba hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzésében, a réz és foszfor tartalmának köszönhetően. A foszfor hozzájárul a szervetlen ásványi szövetekhez, melyek biztosítják a csontsűrűséget, valamint a DNS kialakításában, míg a réz segít a kollagén előállításában, egy olyan protein mely a csontok törékenységének megelőzésében segít. Mindkét ásványi anyag segít az energiatermelésben. Egy csésze fehér gomba 305 mikrogramm rezet, mely az ajánlott napi bevitel 34%-a, és 80 mg foszfort tartalmaz, mely az ajánlott napi bevitel 11%-a.

gomba1 B2 és B5 vitaminok

A B-komplex vitaminok közül eme kettőt tartalmazza nagyobb mértékben, melyek hozzásegítenek az enzimek aktiválásához, melyre a sejteknek szüksége van az energia átalakításhoz. A B2 vitamin támogatja a májműködést, míg a B5 vitamin segít a hormontermelésben. Egy csésze fehér gomba 1,4 milligramm B5 vitamint, mely az ajánlott napi bevitel 28%-a, és 0,37 milligramm B2 vitamint tartalmaz, mely a szükséges napi bevitel 34-28%-a a nők és férfiak esetében.

Antioxidánsok

A fehér csiperkegomba szintén tartalmaz antioxidánsokat is, mint például az ergosterolt, mely szintén szerepet játszhat a krónikus betegségek elleni küzdelembe. Egy állat tanulmány szerint (2010 “Nutrition Research” újságban megjelent cikk nyomán) a fehér gomba segített a koleszterinszint és a vércukorszint csökkentésében. Ez arra utal, hogy a fehér gomba kínálhat olyan előnyöket embereknél is, mint a magas koleszterinszint csökkentése, vagy a cukorbetegség kontrollálása, bár még további kutatásokra van szükség, hogy kitalálják, hogy hogyan is működnek.

Egyes analízisek úgy találták, hogy a csiperkegomba növeli a D- vitamin szintet is, valamint hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez is.

A kaliforniai Beckman Kutató Intézet tanulmányai azt találták, hogy a fehér csiperke tartalmaz egy fontos rákellenes anyagot, a konjugált linolsavat, mely minimalizálja az aromatáz enzim hatását, mely csökkenti a magas ösztrogén szint általi keltett betegségek kockázatának kialakulását.
Fentiekből látható, hogy a fehér csiperkegomba húsos textúrájának fogyasztása számos előnnyel járhat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!