Meggy- a remek antioxidáns

A meggy fontos tápanyagokkal teli gyümölcs, és a legerősebb antioxidánst tartalmazza.

Gazdag fitokemikáliákban (speciális védőhatást fejtenek ki), antioxidánsokban és C-vitaminban. Ez a kis gyümölcs nagyon előnyös lehet a rák megelőzésében, csökkentheti a gyulladást, javíthatja a szív egészségét és sok más jót tesz a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében.

Meggy- antioxidánsokban gazdag gyümölcs

Általában a piros színű gyümölcsök bővelkednek antioxidánsokban, anticianinokban. Az antocianinok ösztönzik a vérkeringést, biztosítják a megfelelő idegi funkciókat és rákellenes tulajdonságairól ismert.
Egy tanulmány szerint (Journal of Nutrition – Táplálkozási folyóirat) 2002 márciusában a kutatók megállapították, hogy a Rosaceae családhoz tartozó gyümölcsök- ezek közé tartozik a meggy, málna, eper, szeder- tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. A meggy egy egészséges adag C-vitamint is tartalmaz, melynek, mint tudvalévő a erős immunrendszerben játszik szerepet, valamint a gyógyulásban.

meggyMeggy: A rák megelőzésére

Amellett, hogy C-vitaminban és anticianinokban bővelkedik, a meggy “küzdelemben áll” három vegyi anyaggal melynek köszönhetően abba maradhat a sejt átalakulás (ami a rákhoz vezethet)- legalábbis ezt mutatják a kutatások.
Ezen erős vegyi anyagok közé tartozik a perillil alkohol, limonén és ellágsav. Csak a meggy tartalmazza ezt a három vegyi anyagot. Ezek az anyagok különösen a védhetnek az emlő-, tüdő-, máj-, bőr- és a vastagbél rákkal szemben. Tény, hogy a kísérletek eredményei azt mutatják, hogy az egereken folytatott meggy diéta volt a leghasznosabb. Sőt bizonyos emberi vastagbélrák sejtnövekedést is csökkentettek. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a meggyben található antocianinok csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Meggy: Szív- és érrendszeri valamint gyulladáscsökkentő hatásai

A meggy a quercetin nevű anyagot tartalmazza, mely a legerősebb antioxidáns, mely megakadályozza az oxidációs károsodásokat, a szabad gyökökön keresztül, csökkentve a “rossz koleszterint”. Ha a “rossz” koleszterin oxidálódik, megnő a valószínűsége, hogy jobban lerakódnak az érfalakon, plakkot alkotva, mely hozzájárul a szívroham és a stroke bekövetkezéséhez. Egy 2006-os tanulmány szerint a meggymag kivonat (10-30 mg/kg) jelentősen javítottak a szívműködést (beleértve a vér áramlását és a vérnyomást) azoknál a patkányoknál melyeken indukált szívrohamot produkáltak.
Mivel a meggy gazdag két gyulladás gátló vegyületben- antocianin és quercetin- előnyös lehet az asztmás tünetek enyhítésében és más légúti állapotokra, valamint csökkentheti a köszvényben szenvedők fájdalmait (az ízületi gyulladásokat). Egy 1999 februárjában, a “Science Daily” folyóiratban közölt cikk szerint az antocianinok és más vegyületek melyek a meggyben találhatóak oly módon gátolhatják a gyulladáskeltő enzimeket, mint egyes ilyen célból készített gyulladáscsökkentő gyógyszerek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!